zaterdag 19 januari 2019

Een boekenkastIn ons nieuwe huis was een lange witte muur, waar ik een boekenkast tegenaan wilde hangen. Een lage, zodat je er ook nog wat dingen bovenop kon zetten. En hangen, zodat je de plint nog ziet en dus de hele vloeroppervlakte behouden blijft.
Eerst maar eens een schets gemaakt:


Ik koos ervoor om de kast te maken van multiplex, omdat dit relatief licht is vergeleken bij MDF. Bij veel doe-het-zelf-zaken kun je gewoon een briefje inleveren met je wensen erop en dan zagen ze alles voor je op maat, zodat je een soort bouwpakket voor jezelf kunt maken.


Ik heb al eens eerder een boekenkast gemaakt en toen schilderde ik 'm pas toen hij al in elkaar zat. Dat was een heel gedoe. Daarom besloot ik alle losse onderdelen dit keer van tevoren te schilderen en daarna pas in elkaar te schroeven. Een ander voordeel van multiplex boven MDF is dat het de verf minder hard opzuigt. Eén keer in de grondverf en daarna in de lak.


Het handige van dit ontwerp is dat ik de staande plankjes van de bovenkant én van de onderkant vast kon schroeven. Natuurlijk wel even de schroeven laten verzinken met een verzink-opzetstukje, zodat je de schroefkoppen later onzichtbaar kunt maken met allesvuller.


Omdat het zo'n brede kast zou worden, maakte ik hem trouwens in twee delen. Dan was hij makkelijker te hanteren (ik moest hem nog vervoeren en natuurlijk ophangen). Toen hij helemaal in elkaar zat, vulde ik de schroefgaatjes en schuurde en lakte ik die plekjes nog een keer.


Op een paar plekken op de muur bevestigde ik hardhouten latjes met behulp van keilbouten, waar de boekenkast dan op zou komen te rusten. In de bovenste laag van de kast nog eens twee keilbouten per kastdeel, zodat hij niet voorover zou kantelen. Hieronder hangt het eerste deel alvast.


En hier hangen beide delen!


Nog even alle boeken erin en wat andere voorwerpen en klaar is kees. Op de voorgrond zie je rechtsonder nog net een glimp van mijn zelfgemaakte fauteuil. En rechts op de kast één van mijn lampjes op wielen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten