dinsdag 29 oktober 2019

Garagedeuren


Onze garage had nog zo'n oude, metalen deur die omhoog opengaat. Ik wilde graag dat we onze fietsen gemakkelijk konden binnenzetten en daarom moesten er openslaande deuren komen. Ik wist nog helemaal niks over kozijnen, deuren, sloten en scharnieren, dus het werd weer een leerzame klus.

Eerst maar eens de kozijnen. Er blijken drie standaard kozijn-profielen te bestaan. Ik gebruikte profiel A voor de zijkanten en voor de bovenkant en profiel C voor de onderdorpel (met een schuin aflopende kant voor het regenwater).


Het is nog even een flinke puzzel hoe je precies moet zagen om de profielen in elkaar te laten passen:


Maar als dat eenmaal gelukt is, kun je de lijst in elkaar vastschroeven.


Ik wilde graag dat elke deur eruit zou zien alsof hij was opgebouwd uit planken, maar tegelijk wilde ik ook dat hij superstevig was. Daarom kocht ik twee enorme platen hout van 4 centimeter dik ('okoume' watervast multiplex) en freesde ik daar geultjes in. Daarna goed in de grondverf zetten en in de beits.


Ik kocht een slotmechanisme en bijpassende deurkrukken. Bij de verpakking zat een boekje waarin precies stond waar ik moest boren en beitelen. In mijn geval ongeveer zeven gaten van 18mm naast elkaar en dan de restjes wegbeitelen. De scharnieren maakte ik ook alvast op de deur vast. Een klein beetje laten 'verzinken' in de deur om de spleet tussen het kozijn en de deur minimaal te houden.


Het kozijn paste gelukkig precies! Je hoeft het kozijn alleen aan de zijkanten aan de muur te bevestigen met ongeveer 4 kozijnpluggen per kant.


Toen het kozijn stevig en waterpas was bevestigd konden we de deuren erin hangen. Ik heb ervoor gekozen om de scharnieren niet in het kozijn te laten verzinken. Anders zou ik in het midden teveel ruimte overhouden. Langs de rand van de linker deur plaatste ik nog een afdeklatje, zodat de spleet in het midden niet zichtbaar is. Aan de achterkant van de rechter deur maakte ik boven en onder een grendel, zodat die deur van binnenuit op slot kan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten