vrijdag 24 april 2020

De puzzel met 4 of 5 stukjes

 

Deze houten puzzel is gebaseerd op the missing square puzzle, die vaak in wiskundelessen wordt gebruikt om leerlingen te leren dat ze niet op hun blote oog moeten vertrouwen, maar dingen moeten narekenen.
De oplossing zit 'm in het feit [spoiler alert] dat de hoek van de schuine zijden van de twee kleine driehoeken niet gelijk aan elkaar zijn en dat de schuine zijde van de gehele puzzel ofwel een klein deukje naar binnen heeft ofwel een klein deukje naar buiten.


Als je het kleinere driehoekje rechtsboven stopt krijg je situatie A - een klein deukje naar binnen. Als je het kleine driehoekje linksonder stopt, krijg je situatie B - een klein deukje naar buiten. Precies genoeg extra ruimte om ook het groene vierkantje kwijt te kunnen.

Maar goed, als je dit allemaal niet weet, kun je het filmpje hierboven verbazingwekkend vinden. Het is dan ook een leuke puzzel om je publiek mee te vermaken of om iets over oppervlakte uit te leggen.

Ik zaagde eerst heel precies alle benodigde puzzelstukjes uit MDF. Kijk hier voor de afmetingen van de stukjes en let vooral op de grote driehoek (3 bij 8) en de kleine driehoek (2 bij 5). En ik zette de stukjes mooi in de verf.


Bij het plexiglas-frame is het even opletten geblazen. Je moet hier de maat kiezen van de oplossing met vijf puzzelstukjes (situatie B: het deukje naar buiten). De oplossing met vier stukjes zal dan ook automatisch binnen dit frame passen.


Plexiglas kun je gewoon met een decoupeerzaag op maat zagen. Ik heb het plexiglas op het hout geschroefd en toen was de puzzel klaar! Let op het deukje in de lange schuine zijde naar binnen (links) en naar buiten (rechts).Geen opmerkingen:

Een reactie posten